Sabit Protez
Kron : Tek bir diş üzerine yapılan protez tipidir. Diş hekimi tarafından doğal diş küçültülerek uygulanır ve hasta tarafından çıkartılamaz.
Köprü : Diş eksikliği olan bir bölgenin her iki tarafındaki doğal dişlerden destek alınarak eksik diş veya dişlerin yerine konulması için yapılan protez tipidir. Kron Köprü protezini tanımlamak amacıyla kullanılan genel terime sabit protez denir.
SABİT PROTEZ TAKILDIKTAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
. En az 2 saat süreyle yiyip içmeyiniz.
. Protezinizi ve dişlerinizi düzenli olarak fırçalayınız.
. Eksik dişlerinizin bulunduğu bölgelerde iç kısımlarında boşluk olduğunu fark edeceksiniz. Bu bölgeleri köprü altları için özel ara yüz fırçalarından ya da diş iplerinden yararlanarak temizleyiniz.
. Protezlerinizi takıldıktan sonra bir süre sıcak-soğuk hassasiyetiniz devam edebilir.
Hareketli Protezler
Total Protezler : Ağızdaki dişlerin tamamen kaybedilmesi sonucu yapılan ve hasta tarafından takılıp çıkartılabilen protezlerdir.
Parsiyel Protez : Ağızda az sayıda diş kaldığında özel akrilik ve metal kombinasyonuyla yapılan kroşe (kanca ) adı verilen metal parçaları ile dişlere tutunmayı sağlayan protez çeşididir.
TOTAL VE BÖLÜMLÜ (HAREKETLİ) PROTEZ KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:
. Her yemekten sonra protez fırçası veya diş fırçası yardımıyla protezinizi fırçalayıp geri takınız. Özellikle total protezlerin yıkanırken düşürülüp kırılmasını önlemek için lavabo içine sünger veya yıkama kabı yerleştirilebilir.
. Protezler takıldıktan sonra gece uyurken ağızda olmamalıdır. Gün boyu işlevde olan dokuların sağlıklı korunabilmesi için istirahata ihtiyacı vardır. Bu nedenle protezler gece fırçaladıktan sonra ıslak kağıt havluya sarılıp kapaklı bir saklama kabında muhafaza edilmelidir. Eczanelerde satılan protez temizleyici suda eriyen dezenfektan tabletler protezlerin temizliği için kullanılabilir.
. Protezin ön dişleri ile kesme, koparma yapmaktan kaçınılmalı, yiyecekler küçük parçalar halinde ağza alınarak çift taraflı çiğnemeye dikkat edilmelidir.
. Protezin altında kalan kemik dokusundaki sivrilikler ve çıkıntılar çiğneme esnasında proteze ilk temas eden bölgeler olduğu için bu kısımlarda yaralanmalar olabilir. Hekiminiz tarafından yapılacak ilk kontrol randevusuna mutlaka gelinmeli, vuruk olan bölgeler hekim tarafından düzeltilecektir.
. Yaralanan bölgeler çok rahatsız ederse protez yemek haricinde takılmamalıdır. Sorunlu yerlerin tespit edilebilmesi için hekime gelmeden önce protezler 6-8 saat kesintisiz takılmış olmalıdır.
. Yeni protezle konuşmaya alışmak ortalama 1-2 aylık bir zaman dilimini alabilir. Konuşmaya alışmak için yüksek sesle gazete, kitap vs. okuyabilirsiniz.
. Alt protezler dil nedeniyle her zaman daha hareketlidir. Zaman içinde dilinizle protezi yerinde tutmaya alışabilirsiniz. Her insanın kemik erime hızı farklıdır. Bu durumda proteze besleme yapma ya da protezin yenilenmesi gerekebilir. Bu süre 1 ile 5 yıl arasında değişir.