İMPLANT TEDAVİSİ
17 Ocak 2023

İmplant : Vücut dokularına organik olmayan materyallerin yerleştirilmesidir.

Diş hekimliğinde implant , kemik dokusunun içine açılan yuvalara konik veya silindirik şekilde dizayn edilen titanyum materyallerinin yerleştirilmesi ve buna müteakip  kemik doku- implant  uyumunun gerçekleşmesi sonucu, yerleştirilmiş olan parçanın üzerine dişi taşıyacak kısımların eklenmesi işlemini ifade eder.

HANGİ AMAÇLARLA YAPILIR?

*Eksik dişlere bağlı kaybın giderilmesi

* Çiğneme , konuşma gibi fonksiyon kayıplarının geri kazanılması

*Diş kayıplarına bağlı oluşan boşluk alanların kapatılarak çiğneme düzeninin bozulmasını engellemek

*Ortodontik destek amaçlı

*Dişsiz alanlardaki  işlevsizliğe  bağlı doku erimesinin önüne geçmek…

HANGİ DURUMLARDA YAPILMASI UYGUN OLMAZ?

*Tedavi edilmemiş dişeti hastalıkları varlığında

*Ağız hijyenini sağlayamayacak düzeyde fiziksel veya zihinsel yetmezliği olan hastalarda

*Ağız içi tedavi edilmemiş patolojisi bulunanlarda

*Kontrol altına alınamayan ve doku iyileşmesini bozabilecek sistemik rahatsızlıkların varlığında

*Baş-boyun bölgesi ve ağız etrafı dokulara radyoterapi uygulanmakta olan hastalara

*Alkol , sigara , tütün kullanımını kontrol altına alamayan ve bu ürünleri yüksek dozda tüketen hastalarda

*Yakın zamanda kalp krizi veya felç geçirmiş olan hastalarda

*Organ nakli olduğu için bağışıklığı baskılayan ilaç kullanan hastalarda

*Kontrol altında olmayan psikiyatrik hastalarda..

Aynı zamanda;

Ağız hijyeni alışkanlıkları , plak kontrol etkinliği, mevcut dişlerin periodontal sağlıkları, yumuşak dokuların sağlıklı olup olması ve kötü alışkanlıklar (diş sıkma gibi)  klinik muayenede göz önünde bulundurulur.

 İMPLANT PROSEDÜRÜMÜZ

Bütün diş eksiklikleri implanta yönlendirilmez ve hastaya uygun bir tedavi planı seçilmelidir. Ayrıca ağız içinde yapılması gerekli tedaviler tamamlandıktan  sonra implant işlemine geçilmesi önemlidir.

Muayene olmak isteyen hastalar , önce  kurumumuzda çalışan herhangi bir hekime  randevu almalılar. İmplant ön muayenesini olan hastalarımız , hekimlerimizin uygun görmesi durumunda ileri muayene için ilgili hekime yönlendirmekteler. Şu an için bu görevi Dt. DİLAN GÖZÜTOK Hanım yerine getirmektedir.  Cuma günü öğleden sonraları ileri muayene için hasta  kabul edip , klinik muayenede de yapılabilir gördüğü hastalarımızı tomografi çekimine yönlendirmekteyiz.

Radyoloji muayenesinden de uygun cevap aldığımız hastalarımızla  , maddi olarak da öngörülen ücreti karşılamayı taahhüt ettiklerinde , gönüllü doktorlarımızın ayarladığı ameliyat günü için tarafımızca iletişime geçilmektedir.

OPERASYON GÜNÜ

*Karnımız tok ve öncesinde reçete edilen ilaçlarımız varsa (KAN SULANDIRICI ilaç kullanımı önceden hekime bildirilmelidir) içilip gelinir.

*Anestezi yapılır.

*Cerrah işlem gerçekleştirilip dikiş atılır.

*Gerekli öneriler hastaya anlatılır.

*Bir hafta sonra dikişler alınır.

Operasyon sonrası 2 veya 3 ay, bazen de hastanın durumuna göre 4 ay beklenir ve hasta  çağırılarak protez işlemlerine geçilir.

*Protez yapımı süreci, vakalara göre farklılıklar göstermekle birlikte 15 gün ile 45 gün arası sürebilmektedir.

ÜCRETLER VE MALİYET

İmplant uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayan bir tedavi işlemi olması sebebiyle malzeme gideri ve Bakanlığımızın belirlediği işlem bedeli eklenerek hastaya fatura edilmektedir. Hesaplanan bedel binamızdaki vezneye fatura karşılığı ödeme yapılmaktadır.

Protez aşamasında, protez yaptıran her hastada olduğu gibi tekrar ilave bir ücret ödemesi yine kurum veznemize yapılmaktadır.

Unutulmamalıdır ki implant tedavisi başlı başına bir operasyon bütünüdür ve bazen ara ekipmanlara söz gelimi  greft ,  membran  , açılı abutmentlara ihtiyaç olmakta ve bu ihtiyaçlar tedavinin başlangıç aşaması veya en geç operasyon esnasında hastaya bildirilmektedir. Bu durum da ek maliyetlere sebep olabilmektedir.

Kurumumuz Eylül 2021 ayından itibaren implant hizmeti vermeye başlamış olup bu güne kadar 100 adet implant uygulaması yapılmıştır.

Sonuç: Diş eksikliklerinin giderilmesinde , implant tedavisi ideal bir çözüm olsa da, zahmetli ve uzun zaman gerektiren bir işlem olması, her klinik vaka da uygulanamıyor olması, ek maliyet gerektiren parçalara ihtiyaç duyulması gibi dezavantajlara sahiptir.

Ağız ve diş sağlığı merkezimizde çalışan gönüllü hekimlerimizin bireysel çabaları ile implant tedavisi yapılmaktadır. Ancak eksik dişlerin telafisi hususunda, diğer diş tedavisi uygulamaları yanında implant yöntemi ile tedavi oransal olarak çok küçük bir yere sahiptir. Bu yüzden kliniklerimize, diş eksikliğini gidermek maksadıyla başvuran her hastamıza bu uygulama yapılamamakta ancak hastamızın talebi ve medikal olarak implant yapılmasının uygun olması durumunda uygulama yapılabilmektedir.